Thursday, 19 April 2012

warkah untuk adik tersayang

sedih hati aku bila lihat adik aku berubah perangai jadi seorang anak yang malas, melawan cakap mak ayah, yang bergaul dengan budak budak nakal ..
runsing hati ni bila fikir pasal tu ..
ya Allah .. apa yang dah jadi dengan adik aku ..
hari tu , masa aku balik cuti midsem aku dapat cerita dari mak yang Akem bergaduh dengan abah . sampai nak bertumbuk tumbuk ..
aku boleh terima kalau abah yang pukul Akem , adat la tu .. bapak pukul anak sebab nak mengajar ..
tapi aku jadi terkejut bila mak cakap Akem terajang abah balik ..
Ya Allah , sampai macam tu sekali ??!!
memang sedih .. sedih sangat hati nie ..
anak muda yang baru menginjak umur 15 tahun dah pandai melawan abahnye sendiri ..
abahnye yang dah besarkan dia , yang bersusah payah bekerja untuk tanggung dia sekolah , yang bagi dia makan , yang bagi dia kasih sayang , yang dah banyak berkorban untuk dia ..
tapiiii ..
tu yang dia balas ???
sedihhhh .. sedihh sangat ..
tak tahu macam mana nak buat untuk dia berubah jadi anak yang baik ..
hanya nasihat ini je yang mampu aku bagi ..
sebagai melaksanakan tanggungjawab sebagai kakak kepada adik tersayang ..
dengan harapan akem sedar ..

akem ..
mak ckp kamo begaduh dengan abah semalam .. nape boleh jadi macam tu ? ape abah buat kat kamo ? tapi macam mane abah buat dekat kamo pun , pukul ke , pijak kepala ke , die tetap abah kamo .. dosa kim kalau kamo lawan die .. terkejut andak bile mak cakap kamo sepak abah balik , kamo marah abah balik , kamo melawan , cakap banda benda yang tak patut .. kamo betul betul ke nak bende tu jadi , betul ke sampai nak bunuh bunuh ?? mengucap akim .. die abah kamo .. kalau betul betul bende tu jadi kamo tak takut ke kalau kamo masok penjara dan abah dah tak ade ?? nanti siapa yang nak tanggung kite , nak bagi kamo belanje .. cube kamo fikir ..
kamo penah post kat fb kamo , yang kamo cakap kamo sayang mak abah , adik bradik , sedara mara , kamo tak nak kehilangan dieorang , tapi kenape kamo buat macam tu .. kesian abah , menangis sebab kamo .. die dah besarkan kamo , kamo buat die macam tu , kamo lawan die macam die kawan kamo .. 

andak tahu , kamo rimas dengar abah membebel , marah marah kamo .. tapi kamo kene la sabar .. jangan la melawan .. sume dalam rumah nie selalu kne marah dengan abah .. tapi semua sabar je ..
kamo pun penah post status kat fb yang kamo sayang mak ..tapi kenape kamo tak dengar cakap mak ? kamo tak kesian ke tengok mak menangis semalam .. mak abah tegur kamo , membebel kat kamo sebab mak abah sayang kamo , nak kamo jadi orang baik , tak nak bende tak elok jadi kat kamo .. kamo tengok , sampai hari nie mak menangis sebab arwah ecan .. kalau bende yang same jadi kat kamo , mesti sampai bile bile mak menangis .. mak sayang kamo ,, kamo  tak kesian ke kat mak ..
andak taw kamo baik , kamo rajin .. dan kamo boleh jadi yang lebih baik dari tu .. tolong laa .. jangan la lawan cakap mak abah . jangan la  buat macam semalam lagi .. sume orang sedih bile kamo buat macam tu .. kamo tahu semua sayang kamo , semua nak kamo berjaye .. kamo patot bersyukur sebab masih ade mak ayah .. tegok orang lain yang tak ade ayah tu .. kesian kan ..
andak bukan nak membebel .. nak nak bagi nasihat je .. kamo jangan la marah andak la .. sebab andak pun sayang adik adik andak , sayang kamo .. kalau kamo ade masalah cite la kat andak , kalau kamo  tak suke abah bising bising ke , bagitaw kat andak , biar andak bagitaw abah sndiri ..
kalau abah marah jangan la lawan .. kalau kamo  tak tahan sangat , kamo keluar rumah , pegi la tengok lembu ke .. pegi jalan jalan depan rumah ke .. mesti kamo tenang nanti .. 
jangan buat lagi ye .. http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif



hanya surat melalui message FB ni je yang aku mampu bagi .. 
supaya dia boleh bace berulang kali , boleh fahami dan mengerti dan ingat sampai bila bila .. 
tinggi harapan aku untuk dia .. 
tapiiiii .. 
baru kejap tadi , sekali lagi aku dapat tahu perkara buruk pasal die .. 
benda yang sama dia lakukan .. 
Ya Allah .. Akem !! 
kenapa susah sangat kamu nak berubah untuk kiteorang ?? 
apa lagi yang perlu mak , abah , along , akak , kak leng , ude , andak , amen , puah , piah dengan nizar lakukan untuk jadi kan kamu seperti yang dulu ?? 
Akem yang pendiam , yang tak melawan , yang rajin , yang baik .. macam mane ?????? 
Ya Allah .. lembutkan lah hati adik aku Lokman Hakim .. 
jadikan lah dia anak yang soleh , anak yang mentaati ibu bapa , anak yang berguna , dan anak yang berjaya di dunia dan akhirat ..  
makbul kan lah doa aku ya Allah .. 
aminnnnn .. 
kami SAYANG Akem ..  


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...