Saturday, 6 October 2012

Jutaan Tahniah untuk Anda .

wahhhh .. teruje , teruje , terujenyeeeee ..
haha .. asal over sangat nie ??
actually , aku baru dapat tahu yang sorang lagi kawan aku dapat sambung belajar di peringkat degree ..
cube teka siapa ??
jeng jeng jeng !! nani laaa .. alaa ,, kawan sekampung aku tu , yang dulu suke naik motor bertiga dengan aku and intan tuuuu .. kenal kan , kan ? ha , kenal takpe . tak kenal , duduk diam diam . ;p
macam yang aku cerita kat entry Sahabat Dari Langit tu , die sorang je yang dapat sambung belajar kat poli . aku and intan sambung form 6 je . then after 1 year kiteorang sambung degree , baru lah nani nie dapat sambung degree gak . kat UTHM , kos engineering tau . kelas kau jah !! haha ;p

seronok , seronok , seronok !
sebab kite bertiga dah berjaye di menara gading .
acehhh , poyo je ayat !
by the way , tahniah la untuk nani kannnn .. 
hehehe . terase over sangat pulak . 
kalau nani bace nie , malu gilak aku .
hahaha


ni gambar dengan nani mase muda remaja .
terbukti la sekarang dah tua kan ..
haha ;p

Tuesday, 2 October 2012

Kajian hari ini .

pakar kaji cuaca mengatakan hari ini ribut taufan bakal menyerang hutan sintok . disusuli dengan kilat sambung menyambung . bushh kebabommmm !! kejadian ini akan mengakibatkan pelajar  UUM lari lintang pukang bla bla bla bla n bla .. oke , out of topic !!!

first , aku jumpe kajian nie daripada lubuk hati paling dalam seorang manusia .. siapakah manusia tersebut ?? jeng jeng jeng !!

kajian yang mengatakan ..

aku boleh paham orang lain , tapi orang lain tak boleh nak paham aku .
aku boleh dengar orang lain bercerita kisah sedih , gembira , lawak , cinta , merapu , meraban dieorang for the many time , tapi dieorang tak boleh dengar kisah so on n so on aku .. bosan mybe ??
aku boleh untuk tidak memaksa orang , tapi orang lain tetap memaksa aku .. mengapakah ?? sebab tak paham kehendak aku mungkin ??

but sokey .. mak aku tak penah ajar aku untuk mengungkit .. perlu ikhlas dalam lakukan ape saje walaupun bak kate orang keikhlasan tu susah untuk dinilai sebab ia diibaratkan seperti semut hitam yang berjalan diatas batu yang hitam di dalam hutan yang tebal pada waktu malam .. nampak tak ?? tak nampak kannn .. tapi tak pe , yang penting ikhlas , sabar dan senyum .

cukup ini saja untuk kajian hari ini ..



*general statement*
mood : nangis dalam bilik sorang sorang .. =)



Tuesday, 4 September 2012

Thank You Allah

Alhamdulillah , Alhamdulillah , Alhamdulillah ..

tak sia sia usaha aku sem2 nie .. akhirnye dapat gak result yang bagi aku dah cukup membuatkan aku menangis kegembiraan .. yela , sem1 aku berakhir dengan kegagalan dan semestinye aku berharap yang sem2 nie berakhir dengan kejayaan .. even aku tak dapat dean list , tapi pointer 3.24 tu da cukup memuaskan bagi aku .. yela ,, sem2 nie jela harapan aku untuk merase pegang 3 pointer . siyes , aku tak yakin aku bole dapat pointer3 ke tak untuk sem sem depan .. sebab makin lame subjek makin susah .. aisshhh ..

Alhamdulillah syukur sangat sangat .. sekurang kurangnye aku tak mengidam dah nak dapat 3 pointer .. hahaha ! tapi ingat , perjuangan belum selesai .. pastikan anda dapat degree kelas pertama !

Insyaallah ..

ceh , gambar bajet dah grad !!

Monday, 3 September 2012

ciri ciri calon suami

Teringat balik dulu dulu kalau sebut je pasal ciri ciri lelaki idaman mesti nak yang kaye , hensem , kaye , hensem .. tu jela taste nye . tak ade la teste lain ! hahaha . tapi sejak dah tua matang nie baru la terbuka siket minda .. kaye , hensem tu tolak tepi dah . fikir yang penting dulu .. yela , umur  dah 21 nie , dah patut kahwin dah .. so , perancangan dari awal perlu dilakukan .. bak kate orang family planing ! ceh , calon pun tak de ade hati nak cakap pasal family planning bagai ! kan kan .. hahaha . chek it out jela ciri ciri yang aku nak kat bakal prince charming aku nanti .. heee ..

1 . Agamanye ..

kite sebagai umat islam mestilah memilih pasangan yang kuat agamanye .. betul tak murid murid ?? ceh , bajet ustazah pilihan tengah bagi ceramah je ! hahaha .. tapi betul la tu kan .. agama tu penting .. so , aku kalau boleh aku nak suami yang dapat menerapkan nilai nilai keislaman dalam keluarga aku nanti . yang sentiase menjaga solatnye , solat aku dan solat anak anak aku nanti . yelaa .. aku nie dah la bengkang bengkok , solat pun tonggang langgang , mengaji pun merangkak rangkak .. so , kalau dapat laki yang mcm nie boleh la die aku ngajar aku ngaji kan .. sambil die pegang anak " sayangg .. tak cukup lagi harakatnye tu , ulang balik ! " waaah .. so suwiiittt .. =D

2. Pekerjaannye ..

oke , aku nak bakal laki aku nanti CEO , tak pun Jutawan . fullstop !! haha .. no laa .. ingat aku mate duitan sangat ke , even aku suke cakap yang aku nak kawen dengan anak orang kaye la itu la ini la tapi actually aku tak kesah pun die kaye ke tak asalkan die ade pekerjaan dan sumber pendapatan yang dapat tanggung aku dengan anak anak aku nanti . kalau boleh pekerjaan yang tetap la . then die mesti rajin ! aku kalau boleh tak nak la anak anak aku nanti hidup macam aku . eh , bukan nye aku hidup susah sangat . aku bersyukur dengan kehidupan aku sekarang nie . even tak mewah mane tapi makan minum aku still cukup . ta ade la sampai tak makan berhari hari kan .. heee .. tapi kadang kadang bile aku terdengar abah aku mengadu kat mak yang barang kat kedai tu tak dapat untung and gaji untuk bulan nie tak ade , mule la aku rase susah hati .. kalau boleh aku tak nak mak abah aku ade masalah macam tu . then mule la aku buat plan sendiri . " balik U nanti aku nak buat part time lah , boleh dapat rm300 sebulan and duit tu nanti boleh bagi abah buat belanje adik adik sekolah " . plan itu lah plan ini la .. and last last ape pun aku tak buat sebab bile aku fikir balik , aku nie dah la malas nak belajar pastu nak bekerje lak . uiishhh .. lagi bertambah la malas aku . kang yang dikejar tak dapat , yang dikendong berciciran .. so , aku tekad untuk fokus study je even aku memang tak berape nak fokus bab bab study nie .. hahahaha . so , kesimpulannye aku tak nak la anak anak aku rasa ape yang aku rasa nie , kalau boleh aku nak dieorang belajar dan terus belajar tanpa memikirkan masalah kewangan aku dengan laki aku t .. hurm !

3. kekacakannye ..

ade teori mengatakan kalau perempuan tu cantik , die akan dapat suami yang tak hensem dan sebaliknye . aku tak cantik , maknenye aku dapat suami yang hensem la kan ... wahhhh , terujenye .. ceh karut la teori nie !! hahaha .. aku nak lelaki yang biase biase je .. tak putih sangat tak hensem sangat .. sebab bagi aku kalau lelaki yang putih nie , kite akan nampak die hensem sekali pandang je .. kali ke dua pandang mule ko garu kepala , tang mane ntah hensemnye mamat nie ?? haha .. betul tak teori aku nie ? betul kan kan kan ..?? hurrmm .. so , aku nak laki yang kulit die sawo matang .. sebab nanti bile aku usha laki aku boleh la aku cakap " wahh ,, hensem jugak laki aku nie .. maniss je .. " pssttt .. nak tahu tak laki hensem nie , ramai peminat . kang buat makan hati je ! baik cari yang tak hensem . hensem di mata aku je pun cukup la kan .. hahaha

4. Sifat Peribadinye ..

opcoz semua orang nak yang penyanyang , bertanggungjawab dan prihatin kannn .. aku pun nak yang macam tu . pastu aku nak laki yang tegas ! tapi dalam tegas die tu still ade kelembutan , kemesraan dan kemanjaan .. wahhh ,, kelasss !! maksud aku even die tegas dengan anak anak aku , tapi die still boleh main bola dengan anak laki aku and join anak perempuan aku main anak patung . suwittt kan ??!! selalunye anak anak akan rapat dengan mak dieorang berbanding ayah . kalau nak apa apa mintak kat mak , sedangkan kena mintak kat ayah first . tapi mak jugak yang dicari .. ade masalah cari mak , nak cerita bende happy pun cari mak .. ayah ?? sebab ayah garang , ayah tegas , ayah tak pandai senyum .. sebab tu tak nak pegi kat ayah .. betul tak ?? sebab tu aku nak anak aku nanti boleh go on dengan aku and laki aku .. baru la happy family .. suwittt gilak !! =D eh , eh , tak habis lagi . aku nak laki yang pengemas , pembersih . sebabnye .. aku nie pemalas ! wahaha . eh tak tak .. aku rajin taw .. tapi tak la rajin sangat .. then jenis aku suke mengemas ala kadar dan aku pantang nampak bende yang boleh aku sangkutkan tudung or baju aku kat dinding . memang pantang , mesti nak sangkut kat situ . tak reti reti la nak sangkut dalam almari kan .. so , kalau aku ade suami yang jenis pengemas nie . mesti die akan tegur tindakan aku yang salah tu . dan dengan laju nye aku akan simpan bende bende tu kat tempat yang sepatutnye .. baru la rumah aku kemas dan bersih selalu .. weeee~~

oke , habis !

tapi tak semestinye aku dapat suami yang sebijik sebijik macam nie .. walau macam mane pun die aku tetap akan terima sebab dah tertulis die jodoh aku kan .. so , mestilah kena terima baik dan buruk die .. ye dak ??


conteng conteng itu seni .. ;)
*bicik - baby kecik



Thursday, 5 July 2012

mengidamkan PENJELASAN

susah sangat ke ko nak terus terang dengan aku ?? susah sangat ke nak bagi penjelasan kat aku ?? susah sangat ke ko nak bagi tahu yang ko dah ade someone dalam hidup ko ?? tak susah kan ? ko just bagi tahu je , then tahu lah aku blah jauh jauh !!

haaa .. marah sangat nie !! sabar ieka sabar ... feewww ..

aku tahu la aku bukan sape sape dalam hidup kau .. tak ade hubungan ape ape dengan kau . tapi aku pun ade perasaan jugak .. dah dua kali ko buat aku macam nie .. dulu dengan puteri kayangan mane ntah . yang nie dengan dia , dia , dia , ex kau tu . even aku tak tanye direct kat ko , tapi dalam hati aku tertanya tanya taw tak ?? tolong la bagi aku penjelasan !!

rase menyesal pulak berkasih sayang dengan ko . eh tak ,, yg first dulu memang tak nyesal , sayang ! tapi kali nie .. salah aku . sepatutnye bende nie tak kan terjadi .. kite tak patut gune panggilan tu .. kite sepatutnye kawan saje macam mule mule kite kenal dulu.. tapiiiiii ..

even hubungan nie tak semeriah macam mula mula dulu ,, tapi tipu kalau aku cakap yang aku tak jeles bile nampak komen kau dengan dia kat FB .. oke , jeles , boleh diabaikan . tapi yang tak boleh diabaikan lagi bile ko pun tak maseg aku bile ko dah ade dia . langsung tak cakap ape ape .. sedangkan aku tahu ko tahu ape yang aku rase sekarang kan .. ?

ishhhh .. tak tahu nak cakap macam mane lagi .. tapi aku harap sangat ko bagi penjelasan kat aku . supaya aku tak tertunggu tunggu .. supaya aku tak berharap lagi ..


Sunday, 6 May 2012

ieka budak yang malas ??

asal ieka je pemalas ..
asal pemalas je ieka ..

bila ieka rajin ,
ieka kemas bilik ,
ieka buang sampah ,
ieka basuh kain ,
tapi mereka tetap nampak malas ieka ..

kenapa ????

bagi ieka , dia sama je dengan mereka ..
tapi mereka tetap cakap ieka M A L A S ..

mungkin betul ieka seorang budak yang malas ??

no komen !

yang penting sekarang "ieka seorang budak yang pemalas" tu sedang bersedih !
sebab ieka pun ada hati dan perasaan .. (T.T)


Thursday, 19 April 2012

warkah untuk adik tersayang

sedih hati aku bila lihat adik aku berubah perangai jadi seorang anak yang malas, melawan cakap mak ayah, yang bergaul dengan budak budak nakal ..
runsing hati ni bila fikir pasal tu ..
ya Allah .. apa yang dah jadi dengan adik aku ..
hari tu , masa aku balik cuti midsem aku dapat cerita dari mak yang Akem bergaduh dengan abah . sampai nak bertumbuk tumbuk ..
aku boleh terima kalau abah yang pukul Akem , adat la tu .. bapak pukul anak sebab nak mengajar ..
tapi aku jadi terkejut bila mak cakap Akem terajang abah balik ..
Ya Allah , sampai macam tu sekali ??!!
memang sedih .. sedih sangat hati nie ..
anak muda yang baru menginjak umur 15 tahun dah pandai melawan abahnye sendiri ..
abahnye yang dah besarkan dia , yang bersusah payah bekerja untuk tanggung dia sekolah , yang bagi dia makan , yang bagi dia kasih sayang , yang dah banyak berkorban untuk dia ..
tapiiii ..
tu yang dia balas ???
sedihhhh .. sedihh sangat ..
tak tahu macam mana nak buat untuk dia berubah jadi anak yang baik ..
hanya nasihat ini je yang mampu aku bagi ..
sebagai melaksanakan tanggungjawab sebagai kakak kepada adik tersayang ..
dengan harapan akem sedar ..

akem ..
mak ckp kamo begaduh dengan abah semalam .. nape boleh jadi macam tu ? ape abah buat kat kamo ? tapi macam mane abah buat dekat kamo pun , pukul ke , pijak kepala ke , die tetap abah kamo .. dosa kim kalau kamo lawan die .. terkejut andak bile mak cakap kamo sepak abah balik , kamo marah abah balik , kamo melawan , cakap banda benda yang tak patut .. kamo betul betul ke nak bende tu jadi , betul ke sampai nak bunuh bunuh ?? mengucap akim .. die abah kamo .. kalau betul betul bende tu jadi kamo tak takut ke kalau kamo masok penjara dan abah dah tak ade ?? nanti siapa yang nak tanggung kite , nak bagi kamo belanje .. cube kamo fikir ..
kamo penah post kat fb kamo , yang kamo cakap kamo sayang mak abah , adik bradik , sedara mara , kamo tak nak kehilangan dieorang , tapi kenape kamo buat macam tu .. kesian abah , menangis sebab kamo .. die dah besarkan kamo , kamo buat die macam tu , kamo lawan die macam die kawan kamo .. 

andak tahu , kamo rimas dengar abah membebel , marah marah kamo .. tapi kamo kene la sabar .. jangan la melawan .. sume dalam rumah nie selalu kne marah dengan abah .. tapi semua sabar je ..
kamo pun penah post status kat fb yang kamo sayang mak ..tapi kenape kamo tak dengar cakap mak ? kamo tak kesian ke tengok mak menangis semalam .. mak abah tegur kamo , membebel kat kamo sebab mak abah sayang kamo , nak kamo jadi orang baik , tak nak bende tak elok jadi kat kamo .. kamo tengok , sampai hari nie mak menangis sebab arwah ecan .. kalau bende yang same jadi kat kamo , mesti sampai bile bile mak menangis .. mak sayang kamo ,, kamo  tak kesian ke kat mak ..
andak taw kamo baik , kamo rajin .. dan kamo boleh jadi yang lebih baik dari tu .. tolong laa .. jangan la lawan cakap mak abah . jangan la  buat macam semalam lagi .. sume orang sedih bile kamo buat macam tu .. kamo tahu semua sayang kamo , semua nak kamo berjaye .. kamo patot bersyukur sebab masih ade mak ayah .. tegok orang lain yang tak ade ayah tu .. kesian kan ..
andak bukan nak membebel .. nak nak bagi nasihat je .. kamo jangan la marah andak la .. sebab andak pun sayang adik adik andak , sayang kamo .. kalau kamo ade masalah cite la kat andak , kalau kamo  tak suke abah bising bising ke , bagitaw kat andak , biar andak bagitaw abah sndiri ..
kalau abah marah jangan la lawan .. kalau kamo  tak tahan sangat , kamo keluar rumah , pegi la tengok lembu ke .. pegi jalan jalan depan rumah ke .. mesti kamo tenang nanti .. 
jangan buat lagi ye .. http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif



hanya surat melalui message FB ni je yang aku mampu bagi .. 
supaya dia boleh bace berulang kali , boleh fahami dan mengerti dan ingat sampai bila bila .. 
tinggi harapan aku untuk dia .. 
tapiiiii .. 
baru kejap tadi , sekali lagi aku dapat tahu perkara buruk pasal die .. 
benda yang sama dia lakukan .. 
Ya Allah .. Akem !! 
kenapa susah sangat kamu nak berubah untuk kiteorang ?? 
apa lagi yang perlu mak , abah , along , akak , kak leng , ude , andak , amen , puah , piah dengan nizar lakukan untuk jadi kan kamu seperti yang dulu ?? 
Akem yang pendiam , yang tak melawan , yang rajin , yang baik .. macam mane ?????? 
Ya Allah .. lembutkan lah hati adik aku Lokman Hakim .. 
jadikan lah dia anak yang soleh , anak yang mentaati ibu bapa , anak yang berguna , dan anak yang berjaya di dunia dan akhirat ..  
makbul kan lah doa aku ya Allah .. 
aminnnnn .. 
kami SAYANG Akem ..  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...