Monday, 3 September 2012

ciri ciri calon suami

Teringat balik dulu dulu kalau sebut je pasal ciri ciri lelaki idaman mesti nak yang kaye , hensem , kaye , hensem .. tu jela taste nye . tak ade la teste lain ! hahaha . tapi sejak dah tua matang nie baru la terbuka siket minda .. kaye , hensem tu tolak tepi dah . fikir yang penting dulu .. yela , umur  dah 21 nie , dah patut kahwin dah .. so , perancangan dari awal perlu dilakukan .. bak kate orang family planing ! ceh , calon pun tak de ade hati nak cakap pasal family planning bagai ! kan kan .. hahaha . chek it out jela ciri ciri yang aku nak kat bakal prince charming aku nanti .. heee ..

1 . Agamanye ..

kite sebagai umat islam mestilah memilih pasangan yang kuat agamanye .. betul tak murid murid ?? ceh , bajet ustazah pilihan tengah bagi ceramah je ! hahaha .. tapi betul la tu kan .. agama tu penting .. so , aku kalau boleh aku nak suami yang dapat menerapkan nilai nilai keislaman dalam keluarga aku nanti . yang sentiase menjaga solatnye , solat aku dan solat anak anak aku nanti . yelaa .. aku nie dah la bengkang bengkok , solat pun tonggang langgang , mengaji pun merangkak rangkak .. so , kalau dapat laki yang mcm nie boleh la die aku ngajar aku ngaji kan .. sambil die pegang anak " sayangg .. tak cukup lagi harakatnye tu , ulang balik ! " waaah .. so suwiiittt .. =D

2. Pekerjaannye ..

oke , aku nak bakal laki aku nanti CEO , tak pun Jutawan . fullstop !! haha .. no laa .. ingat aku mate duitan sangat ke , even aku suke cakap yang aku nak kawen dengan anak orang kaye la itu la ini la tapi actually aku tak kesah pun die kaye ke tak asalkan die ade pekerjaan dan sumber pendapatan yang dapat tanggung aku dengan anak anak aku nanti . kalau boleh pekerjaan yang tetap la . then die mesti rajin ! aku kalau boleh tak nak la anak anak aku nanti hidup macam aku . eh , bukan nye aku hidup susah sangat . aku bersyukur dengan kehidupan aku sekarang nie . even tak mewah mane tapi makan minum aku still cukup . ta ade la sampai tak makan berhari hari kan .. heee .. tapi kadang kadang bile aku terdengar abah aku mengadu kat mak yang barang kat kedai tu tak dapat untung and gaji untuk bulan nie tak ade , mule la aku rase susah hati .. kalau boleh aku tak nak mak abah aku ade masalah macam tu . then mule la aku buat plan sendiri . " balik U nanti aku nak buat part time lah , boleh dapat rm300 sebulan and duit tu nanti boleh bagi abah buat belanje adik adik sekolah " . plan itu lah plan ini la .. and last last ape pun aku tak buat sebab bile aku fikir balik , aku nie dah la malas nak belajar pastu nak bekerje lak . uiishhh .. lagi bertambah la malas aku . kang yang dikejar tak dapat , yang dikendong berciciran .. so , aku tekad untuk fokus study je even aku memang tak berape nak fokus bab bab study nie .. hahahaha . so , kesimpulannye aku tak nak la anak anak aku rasa ape yang aku rasa nie , kalau boleh aku nak dieorang belajar dan terus belajar tanpa memikirkan masalah kewangan aku dengan laki aku t .. hurm !

3. kekacakannye ..

ade teori mengatakan kalau perempuan tu cantik , die akan dapat suami yang tak hensem dan sebaliknye . aku tak cantik , maknenye aku dapat suami yang hensem la kan ... wahhhh , terujenye .. ceh karut la teori nie !! hahaha .. aku nak lelaki yang biase biase je .. tak putih sangat tak hensem sangat .. sebab bagi aku kalau lelaki yang putih nie , kite akan nampak die hensem sekali pandang je .. kali ke dua pandang mule ko garu kepala , tang mane ntah hensemnye mamat nie ?? haha .. betul tak teori aku nie ? betul kan kan kan ..?? hurrmm .. so , aku nak laki yang kulit die sawo matang .. sebab nanti bile aku usha laki aku boleh la aku cakap " wahh ,, hensem jugak laki aku nie .. maniss je .. " pssttt .. nak tahu tak laki hensem nie , ramai peminat . kang buat makan hati je ! baik cari yang tak hensem . hensem di mata aku je pun cukup la kan .. hahaha

4. Sifat Peribadinye ..

opcoz semua orang nak yang penyanyang , bertanggungjawab dan prihatin kannn .. aku pun nak yang macam tu . pastu aku nak laki yang tegas ! tapi dalam tegas die tu still ade kelembutan , kemesraan dan kemanjaan .. wahhh ,, kelasss !! maksud aku even die tegas dengan anak anak aku , tapi die still boleh main bola dengan anak laki aku and join anak perempuan aku main anak patung . suwittt kan ??!! selalunye anak anak akan rapat dengan mak dieorang berbanding ayah . kalau nak apa apa mintak kat mak , sedangkan kena mintak kat ayah first . tapi mak jugak yang dicari .. ade masalah cari mak , nak cerita bende happy pun cari mak .. ayah ?? sebab ayah garang , ayah tegas , ayah tak pandai senyum .. sebab tu tak nak pegi kat ayah .. betul tak ?? sebab tu aku nak anak aku nanti boleh go on dengan aku and laki aku .. baru la happy family .. suwittt gilak !! =D eh , eh , tak habis lagi . aku nak laki yang pengemas , pembersih . sebabnye .. aku nie pemalas ! wahaha . eh tak tak .. aku rajin taw .. tapi tak la rajin sangat .. then jenis aku suke mengemas ala kadar dan aku pantang nampak bende yang boleh aku sangkutkan tudung or baju aku kat dinding . memang pantang , mesti nak sangkut kat situ . tak reti reti la nak sangkut dalam almari kan .. so , kalau aku ade suami yang jenis pengemas nie . mesti die akan tegur tindakan aku yang salah tu . dan dengan laju nye aku akan simpan bende bende tu kat tempat yang sepatutnye .. baru la rumah aku kemas dan bersih selalu .. weeee~~

oke , habis !

tapi tak semestinye aku dapat suami yang sebijik sebijik macam nie .. walau macam mane pun die aku tetap akan terima sebab dah tertulis die jodoh aku kan .. so , mestilah kena terima baik dan buruk die .. ye dak ??


conteng conteng itu seni .. ;)
*bicik - baby kecik



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...